Foto's van de huwelijksreis

De huwelijksreis ging naar Zuid-Afrika waar we met een camper het land hebben verkend. met de foto's hieronder kun je een indruk krijgen van wat we hebben beleefd. Klik op de foto's om een vergrote afbeelding te zien.

Die ontmoeting

Ek wou al wat ek het vir jou bewaar:
die jonkheid van my lyf, n hart wat bly
en sterk is en gelate om te ly,
en o wat weifelloos en helder staar.

Deur al die jare was ek wys en vroom
in stil afwagting, en jy was nie ver,
want bo ons hoofde was dieselfde ster
en in ons harte was dieselfde droom.

Ek het alreeds die gretigheid geweet
van jou gelaat, en dikwels het ek jou stem
gehoor met ligte aarseling en klem

Toe was dit dat opeens die sagte kreet
van welkom klankloos bly: met n gebaar
van vae ontsteltenis staan ons voor mekaar. 

(Elisabeth Eybers)

 

Onze huwelijksreis naar Zuid-Afrika heeft vooral een 'natuur' karakter gehad. Veelal hebben we in de Nationale parken of nature reserve overnacht. De reis startte in Johannesburg (de vliegreis even overslaand) waar we de camper in ontvangst namen. We hadden een kleine 3 persoons camper gehuurd die het de hele reis zonder mankementen zou volhouden (en dat is wel eens anders geweest). De motor bleek echter wat aan de kleine kant te zijn want op de vlakke weg met wind mee bleek het maximaal haalbare 100 kilometer per uur te zijn (plank gas).

De camper


Vanuit Johannesburg ging het naar Pretoria. Pretoria was op dit moment, het voorjaar, erg fraai want de Jacaranda's stonden in bloei (vol met lila bloemen) en daardoor waren vele straten lila. In Pretoria hebben we het voortrekkermonument bezocht. Een groot monument dat is neergezet ter ere van de 'boers' die vanuit Kaapstad het binnenland in trokken.  Een camping vinden in of nabij Pretoria viel niet mee en zijn we een eind naar het noorden gereden om op een kleine maar knusse camping neer te strijken nabij Warmbad.

Voortrekkersmonument


Op weg naar het Kruger Park werd vervolgens nog een tussenstop werd gemaakt in het Ben Lavin nature reserve. Een klein reserve waar je, omdat er geen echt gevaarlijke dieren voorkomen, gewoon kunt wandelen. Wel kun je zo wandelend oog in oog komen te staan met een giraffe die van dichtbij toch wel erg groot zijn.

Waterbok Giraffe Wevervogel: Masked weaver


Het Kruger National Park is een nationaal park met een, voor Nederlandse begrippen, enorme oppervlakte, waar je met eigen vervoer (en dat geldt overigens voor alle nationale parken en Nature en/of Game reserves) het park kunt bezichtigen. We zijn het Kruger Park van het noorden, bij Punda Maria, binnen gereden en hebben het park in het zuiden, bij Pretoriuskop, weer verlaten. In de drie dagen dat we in het park waren hebben we erg veel dieren gezien en erg veel kilometers gereden.

Kudde olifanten Zebra Baobab boom Impala
Southern yellowbilled hornbill Nyala Buffel IJsvogel: brownhooded kingfisher
Gevlekte hyena Baviaan IJsvogel: brownhooded kingfisher Glossy starling
Olifanten Giraffe met drinkend jong Ruziende olifanten Jonge zebra


Vanuit het Krugerpark vervolgde de reis naar de 'Klein Drakensberg' bij Graskop (ten noorden van Nelspruit) waar in de Blyde Rivier Canyon bijzonder fraaie uitzichten zijn. Helaas was het die dagen erg regenachtig en bleven de uitzichten vooral beperkt tot waterdruppels. Vanwege de regen hebben we daarom een paar watervallen bekeken en het museumplaatsje Pilgrims Rest. Het bezoek van de watervallen, zeker breidal veil falls, bleek door de natte rotsen een flinke klauterpartij. De Blyde rivier heet overigens 'blij' omdat 2 elkaar doodgewaande groepen voortrekkers elkaar hier weer gevonden hadden. Dit als tegenhanger van de Treur rivier die zo heet omdat ze elkaar waren kwijtgeraakt.

Koningsprotea Pilgrims Rest Waterval


Na de regen van de Klein Drakensberg ging het verder naar de Drakensberg. De Drakensberg is een relatief jong gebergte met vele scherpe pieken. In de omgeving van de Drakensberg hebben we de Sterkfontyn dam bezocht. De uitzichten over het meer met de bergruggen op de achtergrond zijn erg mooi.

Sterkfontyn dam Sterkfontyn dam Sterkfontyn dam
Klipdassen Camping bij sterkfontyn dam Springbok


Daarna hebben we Golden Gate National Park met een bezoek vereerd. Een relatief klein nationaal park, maar wel met erg mooie rode rotsen, zeker tijdens de zonsondergang. Behalve een enkele lange wandeling, waren er werkelijk schitterende korte (een paar uur) wandelingen te maken. Vooral Echo Cave, een smalle buisvormige bijna gesloten canyon, was de moeite waard. De Holkrans wandeling was eveneens erg fraai maar je moet hier wel erg over trappen klauteren.

Echo cave Holkrans Zonsondergang bij Golden Gate national park Echo cave
Echo cave Zonsondergang bij Golden Gate national park Klauteren naar Echo cave Eland Klauteren in Echo cave


Royal Natal National Park was de volgende stop in de Drakensberg. Het is hier mooi groen en ook hier zijn erg mooie uitzichten en je kunt er prima wandelen. Wij hebben gewandeld naar Tugela falls waar het water 850 m naar beneden valt. Tenminste, als er water is want op dit moment was het zo droog dat er geen waterval te bespeuren was. Daar waar je tien jaar geleden met moeite een rivier over stak was nu vrijwel geen water te bespeuren: hoogstens een klein beekje. De wandeling naar Tugela falls is, zeker in het voorjaar, erg mooi door de vele bloemen.

Waterval Parelhoen Het amphitheater van Royal Natal National Park Bloeiende vetplant
Policeman helmet op weg naar Tugela falls Iris Op weg naar Tugela falls


Hierna vervolgde de reis richting de kust, met een tussenstop in Oribi Gorge National Reserve. Een smalle woeste en erg mooie vallei, midden in een relatief vlak landschap. De camping was erg knus: 5 kampeerplaatsen. De wandelmogelijkheden zijn beperkt: Je kunt aan de rand van de gorge lopen of je kunt naar beneden en weer naar boven. Het pad de gorge in is door de stijle wanden erg stijl.

Grey Rhebok

 

De volgende camping, bij Gonubie (nabij East Londen), was wel een stukje groter: 400 plaatsen, waarvan er precies 1 (die van ons dus) bezet was. De camping lag direct aan zee en zal in het zomerseizoen (december en januari) wel een stuk drukker bezocht worden. Vanuit Gonubie ging het verder naar Addo Elephant National Park (nabij Port Elizabeth) dat voorals is opgericht om die paar olifanten die na een uitroeingscampagne nog leefden te behoeden voor uitsterven. Dat uitroeien ging overigens erg voorspoedig: er waren nog maar 11 olifanten over toen het park werd gecreeerd. Gelukkig zijn er nu weer een paar honderd. Sinds kort (half oktober) zijn er ook leeuwen uitgezet in Addo. Die leeuwen moesten kennelijk nog wel een beetje aan hun rol van 'wild' wennen, want ze lagen nu wel erg mooi te poseren voor de toeristen. 

Olifant Wrattenzwijn Jakhals Olifant
Lichtenstein's hartebeest Kudde olifanten Leeuw Dauwdruppels


Vanuit Addo ging het verder naar het Tsitsikamma National Park. Een nationaal park dat een groot stuk van de wilde zuidkust beschermt. De camping ligt hier direct aan de kust en je kunt de dolfijnen voorbij zien zwemmen.  Met een beetje wind is het spectaculair om te zien hoe de golven op de kust beuken. Vanuit hier start de Otter trail, een 42 km lange voettocht langs de kust. Wij hebben alleen het eerste stukje gelopen dat na een paar km overgaat in erg lastig terrein. Het pad verdwijnt en gaat over in een klauterpartij over de rotsen ('slegs vir fikse persone').

De woeste golven bij de camping van Tsitsikamma National Park Carmen kijkt uit over de golven Zonsondergang bij Tsitsikamma National Park Zonsondergang bij Tsitsikamma National Park
Het begin van Otter trail Otter trail Aronskelk De kust bij Tsitsikamma National Park


Met pijn in het hart verlieten we Tsitsikamma weer om te vertrekken richting George waar we het Wilderness National Park bezochten. Het Wilderness National Park biedt een gevarieerde natuur: typische kustomgeving maar tevens een mooie wandeling langs een rivier naar een waterval.

Carmen in Wilderness National park Schildpad Nick tussen de varens Vetplant

 

Vanuit George ging het verder naar Graaff-Reinet. Een leuk plaatsje met veel historische gebouwen en een bijzonder plezierige sfeer en een groot aantal (voor zo'n klein plaatsje)  musea. Bij Graaff-Reinet ligt het Karoo National Reserve met daarin Desolation valley als belangrijkste touristische trekpleister. Desolation valley heeft spectaculaire uitzichten. De Karoo is een semi-desert en het is hier dan ook erg droog. Je moet een beetje van de woestijn houden om het hier mooi te vinden.

De nederlands hervormde kerk van Graaff-Reinet Cactus Carmen in Desolation valley
Waarschuwingsbord Desolation valley Desolation valley Waarschuwingsbord

 


Na Graaff-Reinet ging het alweer langzaam richting Johannesburg. De volgende stop was de Gariep dam. De Gariep dam is een erg groot stuwmeer en dat mooie vergezichten biedt. Aan het meer is ook Oviston National Reserve gelegen. Het is een vlakte dat, in vochtiger tijden, overspoeld word door het water van het stuwmeer, maar dat nu, in de droge tijd, mooi groen en vooral erg weids is. Dat was aan de dieren ook te merken: ze waren niet veel mensen gewend want zodra ze ons bespeurden zochten ze een ander heenkomen. Overnacht hebben we onder andere in het kleine plaatsje Bethulie op een knusse kleine camping van 5 plaatsen. De andere camping, waar nog wel voor geadverteerd werd, bleek al 10 jaar niet meer te bestaan, maar het gerucht ging dat er binnenkort ....

Gariep dam Oviston National Reserve Oviston National Reserve Carmen poseert in Oviston National Reserve Zonsondergang in Bethulie


De laatste stop voor aanvang van de terugreis was het Willem Pretorius Game Reserve. Ook dit reserve was gelegen aan een stuwmeer en bood een onverwachte rijkdom aan wild. Hier zagen we tenslotte nog de neushoorns, die we tot nog toe hadden gemist, en nog behoorlijk dichtbij ook. Tijdens onze 'game drive' liepen we vast in een kleine file waarbij draaien niet meer mogelijk was en achteruit rijden niet zo aantrekkelijk. Nu bleek die file net een excursie van schookkinden te zijn en omdat we toch nergens heen konden werd ons werd gevraagd of we ons bij hun wilden aansluiten. Zodoende kregen we text en uitleg en een wandeling richting de neushoorns. 

Willem Pretorius Game Reserve Neushoorns


Helaas zat de vakantie er toen weer op en moesten we de boel weer inpakken voor de vlucht naar Nederland en naar Johannesburg afreizen. Het kostte wat moeite om de camperverhuurder te vinden want de afslag naar de snelweg die we hadden verwacht bleek niet te bestaan, althans niet op de verwachte plek. Na wat omzwervingen kwamen we alsnog bij het depot van de verhuurder die ons naar het vliegveld bracht.

Zonsondergang bij Sterkfontyn dam

 

Terug naar de startpagina